Wat is een minilening ?
Minilening

Een minilening wordt ook wel een flitskrediet of flitslening genoemd. Dit soort lening is op vele vlakken verschillend van een normale lening. Een minilening is tegenwoordig een algemeen bekende lening en wordt door veel mensen afgesloten. De naam doet het al vermoeden, bij een minilening gaat het om het lenen van een klein geldbedrag dat ook over een korte periode geleend wordt. Over het algemeen zijn het jonge mensen die van een minilening gebruik maken.

Kleine geld bedragen

Het gemiddelde leenbedrag bij een minilening ligt tussen de 100 en 300 euro, de looptijd van een minilening betreft dagen, tegenover een jaar tot enkele jaren bij een gewone lening. De maximum looptijd van een minilening is dan ook 15, 30 of 45 dagen.
Zoals bij alle leningen moet er wettelijke rente betaald worden, ook bij de minilening. Door de korte looptijd is dit rentebedrag dusdanig laag dat het vaak verwaarloosbaar.
Enkele jaren geleden was het betalen van rente bij een minilening zelfs niet van toepassing, maar moest men behandelingskosten en eventueel administratiekosten betalen. Het totaal van deze in rekening gebrachte kosten lag vaak hoger dan de normaal te berekenen rente. Omdat veel minilening afnemers hierdoor in de problemen kwamen zijn er wettelijke regels gesteld aan het verstrekken van minileningen.
Buiten dat er minileningen door mensen uit alle bevolkingslagen afgesloten worden is deze leningsvorm vooral populair bij de jongeren die aan hun verplichtingen moeten voldoen en hiervoor op korte termijn geld nodig hebben. Vaak gaat het hierbij om het betalen van de huur, boekengeld of andere verplichtingen. Door de korte leen tijd moet het geleende geldbedrag inclusief de wettelijk geldende rente vaak al aan het begin van de nieuwe maand terug afbetaald zijn.

Minilening aanvragen en aflossen

Aanvragen

Het afsluiten van een minilening is sneller te realiseren dan het afsluiten van een gewone lening en een eerste aanvraag gebeurd dan ook altijd online via internet. Een eerste aanvraag, acceptatie en ontvangen van het geleende geldbedrag is vaak al binnen 24 uur geregeld. Bij het aanvragen van een gewone lening gaat het vaak om een periode van meerdere dagen.
Bij de eerste aanvraag zal er om verschillende documenten gevraagd worden die via email doorgestuurd kunnen worden. Het gaat hier vaak om een recente bankafschrift of loonbrief, een kopie van een geldig Nederlands ID bewijs of paspoort is altijd vereist.
Iedere minilening verstrekker heeft zijn eigen regels en voorwaarden als het gaat om het verstrekken van benodigde documenten, maar dit wordt vanzelf duidelijk.

Aflossen

Treden er problemen op en lukt het niet om de lening op tijd terug te betalen, wordt er een boete in rekening gebracht. Zorg dus dat je bij het afsluiten zeker weet dat je de lening ook kan terug betalen, daar de kosten voor een boete fors op kunnen lopen. En indien er om de uitstaande lening af te betalen een andere lening wordt afgesloten is het hek van de dam en zal dit zeker resulteren in een structureel geld probleem.